οι εκλογες της κρισης

Δεν έχω ακριβώς ξεκαθαρίσει γιατι γίνονται εκλογές την παρούσα χρονική στιγμη, μετα τις εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου, αλλα υποθέτω οτι (γενικα μιλώντας) η λαϊκή εντολή μέσα απο δημοκρατικές διαδικασίες αναμένεται να συσπειρώσει κατα καποιο τροπο ένα λαό που έχει αγανακτήσει και που μαραζώνει κάτω απο την οικονομικη πίεση. Ειναι όμως ικανές οι εκλογές να συσπειρωσουν ένα λαο που οι στατιστικές δείχνουν πως έχει γίνει σαράντα κομμάτια; Όταν δεν υπάρχει σύμπνοια στην προσπάθεια, γίνεται να προκυψει εκ των υστέρων;

Οι εκλογές στα χρόνια της κρίσης δεν ειναι σαν τις αλλες που έχουμε δει στο παρελθόν. Εγω βλέπω μια νευρικότητα και μια σπασμωδικοτητα. Ίσως την αισθάνονται και άλλοι. Η κυρίαρχη ερώτηση στα ΜΜΕ, ειναι ¨ με ποια κόμματα θα συνεργαστείτε ¨ , και κλασσικη απάντηση ειναι ¨ με αυτους που δέχονται τις απόψεις μας και τις θέσεις μας ¨ . Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι την Κυριακή στις 6.

Τα δυο μεγάλα κόμματα μετα τις πρόσφατες διαρροές έχουν γίνει δυο … μεσαια κόμματα με πολλα μικρά εκατερωθεν. Στατιστικά μια κανονική κατανομή με χαμηλό μέσο. Ο δικομματισμός που έχει κουράσει πολυ όχι τόσο σαν concept, αλλα σαν σύνθεση και τελματωση εγινε τώρα κατακερματισμος. Σε προηγούμενες εκλογές, το δυο ¨ μεγαλα¨ κόμματα ειχαν αναδείξει καλύτερες ηγεσίες.  Πάρτε το αντικειμενικά και συγκριτικά, όχι απόλυτα.  Έχουν υπάρξει και στα δυο κόμματα, άνθρωποι ικανοί και έντιμοι, αλλα ο κανόνας ειναι οτι ένας, δυο, πέντε κουκοι δε φέρνουν την άνοιξη, και σε ένα σαθρό σύστημα καταρρέουν οι παντες. Σήμερα επι κεφαλής των δυο … μεσαιων κομμάτων βλέπω δυο υπέρμετρους εγωιστες. Τιποτε άλλο.

Τα μικρά κόμματα απο την άλλη μεριά, ειναι σε μεγάλο ποσοστό οι διαρροές που λέγαμε με ελάχιστο ποσοστό κατι καινούργιο και υποσχόμενο παράλληλα. Βρίσκω μερικά ¨ μικρα ¨ κόμματα αρκετα ενδιαφέροντα. Ίσως όχι κατάλληλα να κυβερνήσουν αλλα αξίζει να μπουν στη Βουλή για να γίνει επι τέλους η αρχη για κατι φρέσκο.  Κάνοντας ένα τεστ απο αυτα που κυκλοφορούν τελευταία στο διαδυκτιο (αυτο απο το ΑΠΘ) που με ενα σύνολο απαντήσεων σε θεμελιώδεις ερωτήσεις σε κατατάσσει σε καποιο χώρο,  είδα οτι με έφερε 80% κοντα στο κόμμα επιλογής μου.  Δεν μου κάνει εντυπωση, η στατιστική σπάνια πέφτει έξω, εγινε όμως αφορμή να δω τις θέσεις όλων των κομμάτων σε θέματα ζωτικά. Και να πάω ακόμα παραπέρα και να ψάξω καταστατικά.  Με αυτο το ποστ λοιπόν πρώτα πρώτα θέλω να επιμεινω στην ενημερωση.

Ο κόσμος έχει τεράστιες έννοιες στις εκλογές της κρίσεις, πρέπει όμως να το ψάξει χωρίς να επηρεάζεται απο τα βιντεακια της τρέλας!

Θέλω η κυβέρνηση μου να ειναι πολιτική και να περιλαμβάνει επιστήμονες, τεχνογνωστες, οικονομολογους, νομικούς , επικοινωνιακους μανατζερς, και να έχει και λίγο χιούμορ.  Χιούμορ στις εκλογές της κρίσης; Κι όμως, για μένα το χιούμορ δείχνει οτι οι άνθρωποι δεν επικεντρώνονται σε μια εγωιστικα νίκη, οτι έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Και φυσικα το χιούμορ δεν αποκλείει την σοβαρότητα.

Θέλω η Βουλή που θα προκυψει στη σύνθεση της  νε αποτελείται απο σοβαρούς ανθρώπους άσχετα απο ποιο κόμμα προέρχονται και να έχουν επιχειρήματα,  και να μη χλευαζουν τον διπλανό τους.  Επομένως, κατ´ εμε, περισσότερο απο την συναίνεση των κομμάτων της επόμενης μέρας, έχει η σύνθεση της Βουλής, που σημαίνει, η σωστη επιλογη. Δεν αρκεί η δημοτικότητα του υποψήφιου και οι θέσεις του, πρέπει να έχει και τρόπους εφαρμογής και διάθεση συνεργασίας. Αυτα δε φαίνονται στα βιογραφικά.  Το κεφάλαιο συνεργασία πάλι φαίνεται στις συζητήσεις. Κι ενώ αφοριζουμε όλοι τα ΜΜΕ που μας παίρνουν το κεφάλι κάθε μέρα (να εύχεσαι ναναι σύντομος ο δρόμος) όλοι τα παρακολουθούμε.

Αποθαρρυνομαι λοιπόν όταν ο υποψήφιος, γλώσσα δε βάζει μέσα και ξεφεύγει απο τις ερωτήσεις γιατι πρέπει να πει αυτο που έχει αποφασίσει.  Ακόμα θλίβομαι με ήρεμα λογιδρια (ειναι μια ηρεμία που κοχλαζει κάτω απο την επιφάνεια) που περιέχουν κλισέ που ακούω απο τότε που κατάλαβα τον εαυτό μου σε εκλογές.  Λέξεις κούφιες και πομπώδεις. Τα έχουμε ακούσει και παλια, αλλα περίμενα σοβαρότητα πριν απο τις εκλογές της κρίσης.

Η μεγαλύτερη αθλιότητα όμως, λίγο πριν τις εκλογές της κρίσης, ειναι η μπουρδολογια με τη μορφή αδυνάτων να εκπληρωθούν υποσχέσεων. Με τη μορφη οραμάτων που δεν μπορουν να υλοποιηθουν χωρίς να καταρρεύσει εντελώς η χώρα.  Αυτο το έχει καταλάβει ένα αρκετα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων.  Και η δυσκολία  στην απόφαση τους έγκειται στο γεγονός οτι θέλουν να πιστέψουν στις υποσχέσεις, αλλα δεν μπορουν.
Αυτη ειναι η δυσκολία των εκλογών της κρίσης.  Που απο την φύση της πρέπει να αποκλείσει κάθε σκεψη ¨ μη συμμετοχής ¨.

Προσωπικά δεν αμφισβητώ την κρίση της νέας γενιάς. Είδα με έκπληξη σχόλια απο παιδια που δεν ειχαν ασχοληθεί (και μάλιστα απαξιουσαν) την πολιτική, να ασχολούνται και να αναρωτιούνται τώρα.  Και βέβαια δε θα ήθελα να φτάναμε ως εδω για να ευαισθητοποιηθούν οι νέοι, ενδομυχα όμως χαίρομαι που ασχολούνται έστω και τώρα. Γιατι δεν ειναι θέμα μόνο των γονιών τους το μέλλον τους, ειναι και δικο τους.

Η παγκόσμια οικονομικη κρίση στοχεύει πρώτα τους αδύνατους. Σε συντονισμό με την έλλειψη ενδοεπικοινωνιας στις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης μας έφερε σ´ αυτο το χαλι.  Έχουμε όμως ακόμα την ελευθερία του να επιλέγουμε τους αντιπροσώπους μας. Κι αυτο ειναι θεμελιώδες αγαθό. Για όλους. Κατι απαράδεκτα σλόγκαν, να κλειδωσουμε τους γέροντες για να μη ψηφίσουν, ειναι οτι πιο Χουντικο με Χ κεφάλαιο έχω δει να κυκλοφορεί.
Όσο κολλημένοι ειναι μερικοί μεγάλοι, άλλο τόσο κολλημένοι ειναι και μερικοί που αγονται και φέρονται απο εργατοπατερες συνδικάτων. Όλοι όμως έλληνες πολίτες που αποφασίζουν.

Οι εκλογές της κρίσης μας φέρνουν αντιμέτωπους με πολλα χασματα.  Με τις ιδιες μας τις ατέλειες. Όλοι μας λένε οτι χρειαζεται μια ισχυρή κυβέρνηση για να πάμε μπροστα. Αυτο δεν διαφαίνεται.  Τα σενάρια συσπείρωσης ειναι αβέβαια. Ποτε δεν έβαλε ο Έλληνας την πατρίδα του πάνω απο το κόμμα του. Θα αλλάξει κατι άραγε την επόμενη μέρα;
Θα δούμε. Κυριακή κοντή γιορτη.

Σας φιλω γλυκα.

Advertisements

6 comments on “οι εκλογες της κρισης

 1. Multi psi says:

  Ax vre Despinarion ti omorfa pou ta les!!! kai ti eygenika episeis!!!……Tha to kano “share” ayto….giati pragmatika poli fovame……poli fovaaaame sou leo!!

 2. Natassa says:

  Δέσποινα,βρίσκω συγκινητικό το ότι, αν και ζεις μακριά , παρακολουθείς την πολιτική μας κατάσταση από τόσο κοντά, όσο και μεις που τη ζούμε καθημερινά. Περιμένουμε όλοι να δούμε αν ήρθε η ώρα να ψηφίζουμε πια με κριτήρια και συνείδηση. Μακάρι!

 3. persönlich says:

  Καλημερα μικρουλα μου!
  Σε αντιθεση με το προηγουμενο σχολιο,
  εδω θα ειμαι λιγο πιο..λιγολογος!
  Θα προσπαθησω δηλαδη;)
  Αυτες οι εκλογες,ειναι οτι πιο αννοητο μπορουσε να συμβει για την χωρα μας.
  Αν δεν ειναι “επιβεβλημενες” εξωθεν για αλλους λογους,
  τοτε η πολιτικη αλλαζονια καποιων ατομων,
  θα με εκανε σε αλλη ηλικια κι αν ζουσα εκει,
  να ασκησω βια..
  Δεν μπορειτε ρε νουμερα που τωρα κυβερνατε,
  να εχετε “υπογραψει” προσφατα για να παρετε την “δοση” σας
  οτι θα ασκησετε την πολιτικη που σας επεβαλαν,
  και να ερχεστε τωρα και να υποσχοσαστε οτι θελετε!
  Τι παραπανω θα πετυχετε με τις εκλογες αυτες;
  Σε μια κρισιμη οικονομικη περιοδο,
  κι ακριβως οταν ο κοσμακης κυριολεκτικα υποφερει απο πεινα και ανεχεια,
  εσεις με λεφτα των φορολογουμενουν,κανετε εκλογικες καμπανιες!
  Τι προσπαθειτε να πετυχετε ρε ζωα του κερατα,
  περα απο το να καθισετε στις καρεκλες της εξουσιας;
  Αυτοδυναμια δεν θα υπαρξει.
  Αυτο το ξερουν και οι κοττες.
  Παλι θα εχουμε μια συγκυβερνηση με αλλον πρωθυπουργο,
  αλλα με την ιδια εφαρμογη πολιτικης.
  Παλι θα συνεχισθει μια αρρωστη πολιτικη βεντετα..
  Παλι η χωρα θα παει πισω..
  ………………
  Τελος παντων..
  Εχω βγει εδω και καιρο απο τα “ρουχα” μου τελευταια,
  σε σχεση παντα με την πολιτικη κατασταση εκει,
  και πολυ φοβαμαι οτι αν συνεχισω να ασχολουμαι,
  θα παρεκτραπω τελειως..
  Δια ταυθα,σιωπω εδω,και ας κανει ο καθεις αυτο που πρεπει..

  • despinarion says:

   Τελικα διαπιστωνω οτι ” εφαγες τα νυχια σου ” τελικα. Και παρατηρω μια αγανακτηση. Ετσι ειναι ολοι. Ολοι τα ιδια βλεπουν και ολοι τα ιδια σκεφτονται. Οντως ας ψηφισει ο κοσμος πια με το χερι στην καρδια και απο Δευτερα… βλεπουμε.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s