ελληνοϊταλικος γαμος

Στην πολη Arborio στην κοιλαδα Po της βορειας Ιταλιας το ρυζι ειναι χοντρoκοκκο και πολυ πιο πλουσιο σε αμυλο απο τα αλλα μιζερα ρυζια που ξερουμε. Ιδανικο και μοναδικο για να σκαρωσουμε ενα ριζοτο. Το ριζοτο σημερα θα ειναι το πιο φιν φον που υπαρχει. Οι φωτογραφιες ομως δεν θα ειναι και πολυ φιν φον, καθοτι βγηκαν με το “ταμπλεταριον” του “δεσποιναριου” με ατμους και οσμες απο κρεμμυδια. Η οσμη απο τα κρεμμυδια ως γνωστον επηρρεαζει την ποιοτητα της φωτογραφιας γιατι το ματι δακρυζει.  Οταν προκειται να μαγειρεψουμε ριζοτο παντα ανοιγουμε ενα μπουκαλι καλο  κρασι.  Επειδη πρεπει να στεκομαστε πανω απο την κουζινα και να προσθετουμε λιγο λιγο τον ζωμο στο ρυζι ανακατευοντας συγχρονως, θα βαρεθουμε αν δεν εχουμε κατι να πινουμε.  Ολα στη σειρα, ρυζι, λαδι, μισο ψιλοκομμενο κρεμμυδι κι ενα ποτηρι καμπερνε σωβινιον.

Το ελαιολαδο ειναι παρθενο Ελληνικο απο την ενδοξη Μεσσηνια.  Το ρυζι Arborio απο την τσαχπινα γειτονα.  Το κρεμμυδι δεν ειχε ταυτοτητα αλλα δε μας νοιαζει γιατι ειναι αξεσουαρ, και ο ζωμος ειναι απαραιτητα απο αλανιαρα κοτα. Αν δεν ακολουθησετε τις οδηγιες οπως τις γραφω, θα σας βγει ενας λαπας και μισος και θα ψαχνοσαστε.  Μαραινω τα κρεμμυδακια σε τρεις κουταλιες λαδι. Μολις μαραθουν ριχνω μια κουπα ρυζι και ανακατευω μεχρι να δω οτι ο πρωτος κοκκος αρχιζει να χρυσιζει. Εκει επεμβαινω δυναμικα και ριχνω μισο φλυτζανι ζωμο. Τζιρ τζιρ, φισ φις, σαματας κι εγω ανακατευω με το ξυλινο μου κουταλι. Χαμηλωνω τη φωτια και επιτιθεμαι στο καμπερνε. Μολις πιει το ζωμο το ρυζι αρχιζω να προσθετω ελαχιστο ζωμο, οσο αλατι θελω και συνεχιζω με αυτη τη σειρα. Λιγος ζωμος, ανακατεμα, μια γουλια καμπερνε, λιγος ζωμος και ουτω καθ’εξης. Η διαδικασια αυτη συνεχιζεται για δεκατεσσερα λεπτα. Εκει προσθετω μισο ακομα φλυτζανι ζωμο, λιγες σταγονες truffle oil, σκεπαζω το μαγειρικο σκευος και σβηνω την φωτια.  Τα επομενα πεντε λεπτα κι ενω το ρυζι πινει τον υπολοιπο ζωμο, εγω ασχολουμαι μονο με το καμπερνε.

Τελειωσαμε με την νυφη και τωρα θα σας παρουσιασω τον γαμπρο. Μαυρος καταμαυρος Κοζανιτης και νοστιμουλης. Τον βρηκα το καλοκαιρι σε ενα απο τα καταστηματα Mastic Shop που πουλανε τωρα προϊοντα απο ολη την Ελλαδα.  Να το παρουμε να φιαξουμε ενα ριζοτο ειπαμε οταν το ειδαμε, και ηταν μιλημενο για ριζοτο απο τοτε.  Η μαυρη τρουφα ειναι κομμενη σε πολυ λεπτες φετες και το λαδι εξαιρετικα αρωματικο.

Μοιραζω το ετοιμο ριζοτο σε δυο πιατα.  Μοιραζω το περιεχομενο της γυαλας στα δυο πιατα μαζι με το αρωματικο λαδι. Εχω απο διπλα κι ενα κομματι Parmigiano Reggiano Stravecchio για να ευλογησω την ενωση.

Βεβαια δε χορεψαμε και τον χορο του Ησαϊα γιατι με τοσο Καμπερνε το ριξαμε στην ταραντελλα και σε μακεδονιτικο με χαλκινα τετζερεδια.

Σας φιλω γλυκα.

4 comments on “ελληνοϊταλικος γαμος

  1. Pigkouinos says:

    Ε-λά βρε Χαραλάμπη (γιορτάζει σήμερα!) να σε παντρέψουμε, να φάμε και να πιούμε και να χορέψουμε! Πολύ μου άρεσαν οι γευστικές παντρειές (και ο τρόπος παρουσίασής τους), λιγώθηκα πρωινιάτικα!

    • despinarion says:

      Γιορταζαν οι Μπαμπηδες. Ασε πτηνο, εδω που ειμαι ουτε γιορτες παιρνω χαμπαρι ουτε τιποτα. Να ζησουν. Δοκιμασε το (σε κοβω για καλοφαγα) και θα με θυμηθεις.

  2. Ρούλα says:

    Arborio το ιδανικό ρύζι για ρυζότο. Εὖγε κουμπάρα!
    Μουσικό χαλί με χάλκινα ηχοχρώματα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s