Fleur de Lys – one Michelin star goes to San Francisco

Με την ευκαιρια της δημοσιευσης του σχετικου αρθρου στο στο Food & Leisure Guide
αναρτω εδω το οριτζιναλ κειμενο με φωτογραφιες απο το Fleur de Lys.

Χθες εβλεπα ενα παλιο εργο με την Καθρην Χεπμπορν και τον Σπενσερ Τρεησυ. “Guess who’s coming to dinner”. Καθως το αεροπλανο με τον Σιντνευ Πουατιε προσγειωνεται στο San Francisco στα πρωτα πλανα, γυριζω πισω στα μεσα του Δεκεμβρη 2011, οταν προσγειωνομουν κι εγω εκει  με αεροπλανο της ιδιας εταιρειας. Το San Francisco ειναι μια πολη που παντα συνδεω με καλο φαγητο. Ισως να μην φτανει την Νεα Υορκη, ομως εχει μια εντελως ξεχωριστη γαστρονομικη προσωπικοτητα. Πιο τολμηρη, πιο εθνικ, πιο προσεγμενη διατροφικα. Καθε φορα που θα βρεθω εκει, φροντιζω να γευτω κατι διαφορετικο. Guess who’s coming to dinner!

Δεκεμβρης 2011.  Καινουργια εικονα στους δρομους του San Francisco τα Food Trucks.  Τα τιμησα. Καινουργια εικονα στους δρομους του San Francisco οι ειρηνικες πορειες της κινησης Occupy.  Μιλησα με μερικους.  Καινουργιο παρασημο για το San Francisco, ενα αστερι Μισελεν για το εστιατοριο Fleur de Lys η μαλλον για τον Σεφ Hubert Keller.

O Huber Keller ειναι ενας απο τους πιο διασημους σεφς με πολλα βραβεια και διακρισεις και με πεντε εστιατορια στις Ηνωμενες Πολιτειες.  Εδω στο San Francisco εκτος απο το fleur de Lys που χαρακτηριζεται σαν μοντερνα Γαλλικη κουζινα, υπαρχει και το πιο προσιτο και απλο Burger Bar στον τελευταιο οροφο του πολυκαταστηματος Macy’s στο Union Square, και που ειναι σχεδον αδυνατο να βρεις τραπεζι εαν πας ωρες αιχμης.

Μεγαλωμενος ο ιδιος στην Αλσατια εχει μεταφερει την παραδοσιακη  κουζινα της στις ακτες του Ειρηνικου και συγχρονως σεβεται τις οικολογικες διατροφικες συνηθειες των Καλιφορνεζων.

Περιμενοντας στο μικρο φουαγιε μερικα λεπτα πριν προχωρησω στην τραπεζαρια παρατηρω την διακριτικοτητα του προσωπικου. Λες και υπαρχουν απλα για να εξυπηρετουν χωρις να επιβαλλονται, πραγμα σπανιο στην Αμερικη.  Το μικρο μπαρακι εχει μεγαλη ποικιλια Absinthe.

Η τραπεζαρια με βαρια κλασσικη διακοσμηση. Το σερβις διακριτικο χωρις συνεχεις διακοπες και ερωτησεις για το αν ειμαστε ευχαρηστημενοι. Η λιστα κρασιων ολοκληρος τομος, με αρκετα πενταψηφια νουμερα στο πλαϊ.  Κυριως Γαλλικα και Ευρωπαϊκα κρασια χωρις ομως να σνομπαρει τα κρασια απο τις ηλιολουστες πλαγιες των Napa, Sonoma και Alexander Valleys.

Artisan Foie Gras and smoked duck breast “Torchon”

To foie gras, οτι και να λενε οι παπιοφιλοι, ειναι για μενα η απολυτη λιχουδια. Και ειχα την ευκαιρια να την απολαυσω σε δυο πιατα στο Fleur de Lys.  H παρουσιαση των πιατων χαριτωμενη και πολλες φορες με παιχνιδιαρικη διαθεση, αλλα οι γευσεις θεϊκες.

Ολοκληρο σκηνικο σε ενα πιατο με πολλους συμπρωταγωνιστες διπλα στο κρεας η στο ψαρι. Το φιλε μινιον τρυφερο οσο δεν παιρνει και ψημενο οπως το ζητας.  Ο αστακος επανω τελειος στο ψησιμο και τα δυο μαζι εδιναν μια καινουργια μορφη στον ορο “surf and turf” . Το κλασσικο “macaroni and cheese”  μεσα σε ψημενο ψωμακι ειναι η “αμερικανικη” νοτα στο πιατο.

Το ορτυκι επισης τρυφερο και σε συνδιασμο με το λαχανο παραπεμπει στην Αλσατικη κουλτουρα του μαγειρα.  Συνοδευτικο ενα πιατακι με σπετζλ στολισμενο με τραγανιστα μακαρονια και μια λαχταριστη μπουκια απο φουα γκρα. Φυσικα αυτο ηταν και παλι η δικη μου επιλογη.

Αλλο ενα πιατο που εφτασε στο τραπεζι μας ηταν ενα buffalo steak,  επισης πολυ τρυφερο, που ειχε εξωτερικα μια κρουστα απο καφε.  Το συνοδευτικο του ηταν καραμελλωμενα πρασσα, καλαμποκοψωμο, συκα και μια σαλτσα απο εσπρεσσο και κοκκινο κρασι.

Ειναι σπανιο να βαζεις μια μικρη μπουκιτσα στο στομα σου και να αισθανεσαι να ξυπναν ολα τα γευστικα σου κυτταρα ταυτοχρονα σε μια προσπαθεια να ξεχωρισουν επι μερους γευσεις.  Οχι ομως στο Fleur de Lys.

Roasted quail stuffed with choucroute, spaetzle and foie gras served with a juniper berry sauce

Seared filet mignon with a lobster truffled mac and cheese en brioche.

Η εξυπνη κινηση ειναι να αφηνεις το καλυτερο για το τελος.  Κι εδω στο Fleur de Lys  αυτο ειναι γεγονος.  Το signature dessert του εστιατοριου ειναι τα σουφλε. Σοκολατα η Grand Marnier που φιγουραρει στην φωτογραφια απο πανω. Ειλικρινα δεν εχω καταλληλες λεξεις για να το περιγραψω. Ισως αν αρχιζα τα καμωματα του Γιωργου Κωνσταντινου στην γνωστη σκηνη με τοπροφιτερολ, να τα καταφερνα.

Το fleur de Lys ειναι ακριβο εστιατοριο. Ενα 3 course γευμα κατ’ ατομο ειναι τουλαχιστο $150.  Ποσο ομως κοστιζει η γευστικη εμπειρια;

Λιγο πριν τελειωσει το γευμα μας ρωτησαν εαν θελουμε να μας φωναξουν ταξι.  Παρ’ολο που το ξενοδοχειο μας ηταν δεκα λεπτα με τα ποδια, εξω εριχνε καλαποδια.  Το ταξι μας περιμενε στην πορτα.

Guess who’s coming back for dinner!

777 Sutter Street
San Francisco, CA 94109
TEL 415.673.7779
FAX 415.673.4619

2 comments on “Fleur de Lys – one Michelin star goes to San Francisco

  1. Pigkouinos says:

    Εγώ ως πτηνό, την πάπια δεν την τρώγω (θα ήτο κανιβαλισμός μη-χειρότερα). Αλλά αυτό το σουφλέ… αχ, αυτό το σουφλέ! Μου άνοιξες την όρεξη και είναι και πρωί.

    • despinarion says:

      Πρεπει να προσεχω τι γραφω και να ειμαι περισσοτερο “φτερωτο βασιλειο κορεκτ” Το σουφλε αγαπητο πτηνο ηταν ολα τα πεκουνια!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s