tavola bianca e rossa

Τωρα τελευταια, ολο θυμαμαι τα παλια blogs,  οταν ειχα τρελλα κεφια  φιαχνοντας ενα καινουργιο δικο μου κοσμο στο ιντερνετ. Tavola Bianca το λεγανε το αγαπημενο μου και ολα μου τα μαγειρεματα τα εκανα εκει.  Στρωνοντας το ντελικατο λινο τραπεζομαντηλο της γιαγιας της Δεσποινας στο Χριστουγεννιατικο τραπεζι χαμογελασα στη σκεψη της εισαγωγης που ειχα κανει τοτε. “Μ’αρεσουν τα ασπρα τραπεζομαντηλα”.  Αυτο εδω μπορει να ειναι και ογδοντα η εννενητα χρονων τραπεζομαντηλο.  Η μαμα δεν το χρησιμοποιησε ποτε.   Σκεφτομαι δεν ειναι κριμα να εχεις τοσο ομορφα κομματια και να ειναι μεσα σε συρταρια η σε μπαουλα; Το λινο τραπεζομαντηλο της γιαγιας καλυψε και φετος το γιορτινο μας τραπεζι.  Με παιχνιδιαρικη διαθεση προσθεσα κατακοκκινα placemats και μικρα κερακια σε πρασινο και κοκκινο χρωμα.  Ενα μικρο ελατακι στη μεση , μερικα χαρουμενα μικρα δωρακια και ταραμ ταταμ!

Το φετεινο Χριστουγεννιατικο μενου περιελαμβανε μερικα ορεκτικα οπως καναπεδακια με παστα απο καβουρι και σολωμο και χτενια με φυκι πικλα και wasabi mayonnaise η paprika. Μεταξυ μας ειχα προσφατα αγορασει αυτα τα μικρα amuse bouche πιατουλακια και επρεπε να τα χρησημοποιησω .. παση θυσια!  Η πρωτη μου ιδεα ηταν πουρε με δυο συκωτακια λαδοριγανη, ομως οταν η Δαφνη ακουσε συκωτακια κοντεψε να παρει το αεροπλανο πισω για το San Francisco, ε και τι να κανω η μανα!

Το πρωτο πιατο ηταν η κλασσικη τυροπιττα και μια σαλατα με baby σπανακι, ροκα, cranberries, καρυδια και τριμενο κατσικισιο τυρι.

Το κυριως πιατο φετος ηταν ενα crown απο χοιρινες μπριζολες με γεμιση φρουτων.  Κρεμμυδια,  ξεραμενο ψωμι, ξερα βερυκοκα, cranberries και φρεσκα μηλα με λιγη κανελλα, μοσχοκαρυδο και γαρυφαλλα ηταν τα υλικα της γεμισης.   Νοστιμο και εντυπωσιακο!  Ομως του χρονου ξαναγυριζω στην κλασσικη μου αθηναϊκη. Γιατι μου ελειψε και το φαγητο και το εθιμο!

Ποτε τα περιμεναμε, ποτε περασαν κι αυτα τα Χριστουγεννα.  Βαζω και μερικες ακομα φωτογραφιες απο το γιορτινο τραπεζι και παω να κανω ενα απολογισμο της χρονιας που περασε.  Κανεις μας δεν τον γλυτωνει!

Σας φιλω γλυκα!

19 comments on “tavola bianca e rossa

  1. fevis says:

    Και του χρόνου φιλενάδα μου χρυσοχέρα!!!! Να είσαι καλά και να μαζεύεις όσους αγαπάς, και να μαγειρεύεις λιχουδιές και να στρώνεις τραπέζια υπέροχα και να μοιράζεσαι την ενέργεια σου μαζί τους και μαζί μας…🙂 Φιλιά πολλά και αγάπη…

    • despinarion says:

      Και του χρονου! Ευχαριστω Ευακι. Να ειμαστε ολοι καλα να αγαπαμε και να μας αγαπανε. Σε φιλω κι εγω

  2. Ρούλα says:

    Εντυπωσιακή, καλαίσθητη, σούπερ η τάβολα bianca e rossa! και του χρόνου! Φαντάζομαι τα γλυκούτσικα σεφάκια σου ο Γκαστόν , ο Πιερ και ο Ζακ να κουράστηκαν πολύ και τώρα ξεκουράζονται🙂

    • despinarion says:

      Με λιγη παιχνιδιαρικη διαθεση φετος το Χριστουγενιατικο τραπεζι. Τωρα τα γαλλακια δαχτυλακι δεν κουνησαν γιατι το φαγητο ηταν Αγγλικο. Επεμεναν σε ψητη χηνα, αλλα ημουν ανενδοτη. Και του χρονου Ρουλα μου!

  3. Penelope says:

    Απίθανο σκηνικό Χριστουγεννιάτικο και φοβερές συνταγές. Αυτές οι μπριζόλες πια -τι φοβερή ιδέα! Θα σου πω και εγώ, αυτή τη φορά είχα πολύ ‘Αγγλικό’ Χριστουγεννιάτικο γεύμα και μου φαίνεται ήταν από τα καλύτερά μου…. Και του Χρόνου Δεσποινάκι μου. Χρόνια Πολλά! χχ

  4. despinarion says:

    Και του χρονου αγαπημενη Πηνελοπη της Αραβιας. Φετος ηθελα να κανω κατι διαφορετικο. Οι μπριζολες οντως καλη ιδεα αλλα βγαινουν κατι μεριδες τεραστιες βρε παιδι μου , δεν εχεις κοντρολ στις μεριδες, νομιζω αυτο ειναι το downside της υποθεσης. Φιλακια!

  5. natalia says:

    τέλειο post δεσποινάκι
    έχει απ’ όλα
    και χρώματα, και γεύσεις, και αγάπη, και νοσταλγία,και γούστο… και…

    και του χρόνου…
    καλή χρονιά

    ps 1.τα amuse bouche πιατάκια φοβερή ιδέα
    2. το πιάτο με τις μπριζόλες όλα τα λεφτά

    • despinarion says:

      Ευχαριστω Ναταλια μου, Χρονια σου Πολλα και ευχες με αγαπη για το 2012. Γλυκα δεν ειναι τα πιατακια!

  6. An-Lu says:

    Και του χρόνου! Να είσαι πάντα καλά!

  7. persönlich says:

    Θελω να κανω διαιτα,θελω να κανω διαιτα, θελω να..κανω διαιτα!
    Δεν ξαναμπαινω εδω😉
    Γραψε για τον Αμερικανικο προυπολογισμο σε παρακαλω!
    Καλα,οκ, με ξερεις τωρα..
    Γκρινιαζω επειδη ειναι..της μοδας😉
    Ολα καλα και ολα ωραια..
    Διαβασα μηπως ομως κατι για συνοδευτικο κρασι και δεν το θυμαμαι;
    Τελος παντων,δεν μπορει να εισαι παντα και η τελεια οικοΔεσποινα😉
    Επι της γευσης,(επι της ουσιας) ηθελα να γραψω..
    Τα γλυκα ως γνωστον,στα χαριζω ολα!
    Τα συκωτακια ειναι τελεια τηγανισμενα σε αμυγδαλολαδο,
    με ανιθο και μια ιδεα παστις😉
    Οι χοιρινες μπριζολες θα μου αρεσαν απλα με γευση σελινου!
    Κριμα που εσφαξα το γουρουνι μια εβδομαδα πριν..
    θα ειχε να φαει πολλα απο τα..συνοδευτικα😉
    (μην τα παρεις και της μετρητοις)..
    Παντως,αν ξερεις να κανεις ντολμαδακια με λαδολεμονο,
    ξεκιναω κι ερχομαι τωρα κολυμπωντας!
    Τι ειναι ενας Ατλαντικος μπροστα σε μια επιθυμια😉
    PS Μακια υπολειποντος ετους…

    • despinarion says:

      Ελα καλα μη γρινιαζεις διαιτα αρχιζουμε με τον καινουργιο χρονο, τωρα που το γραφω μπορει να το κανω κιολας.
      Το κρασακι ηταν :Château LA GRANGE CLINET 2006 και μαλιστα βιολογικο.
      Τα συκωτακια τα σκοτωσες. Ακου αμυγδαλολαδο! Σουμαδα θα κανουμε; Τελος παντων πολυ πρωτοποριακες ιδεες μου φερνεις χρονιαρες μερες. Ντολμαδακια μηπως εννοεις αυγολεμονο; Καλα διαβασα λαδολεμονο; Τελος παντων βουτα και κολυμπα, κατι θα γινει. Καλη χρονια Κωστη.

  8. Πέννυ says:

    Οπως πάντα τόσο το table setting όσο και το μενού φανταζουν υπέροχα… χρόνια πολλά Δέσποινα πάντα τέτοια, να μαζεύεις όσους αγαπάς γύρω από γιορτινά τραπέζια με αγάπη και χαρά…

  9. Justinaki says:

    Υπέροχη η γιορτινή σου τάβλα Πρωτευουσιάνα. Και με όλους τους αγαπημένους σου ένα γύρο, θα ήταν απίστευτα! Η παρουσίαση και η πρωτοτυπία σου με εφήνουν διαρκώς έκπληκτη.
    Να είσαι καλά, καλόκαρδη να μας σερβίρεις τον πλούτο της καρδιάς σου.
    Χρόνια πολλά τσακπίνα μου
    Τζουστινάκι

    • despinarion says:

      Χρονια Πολλα Καναδεζα των παγων. Σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια. Οντως ειμασταν εννεα αγαπημενοι κι εγω διελυσα εκεινη την ημερα. Δεν παραπονιεμαι ομως. Αξιζε τον κοπο. Φιλακια!

  10. Maria says:

    Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου στο, πολύ φρέσκο, blog μου.
    Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτογραφίες, ελπίζω σιγά σιγά να ανεβάσω αρκετές για να τις μοιραστώ μαζί σας.
    Το τραπέζι σου όμορφο και γιορτινό. Μου θύμισε τα παλιά που έβαζες στο Tavola Bianca.
    Και του χρόνου να είσαι καλά. Καλή Χρονιά!
    Μαρία.

  11. eidhspitiou says:

    Super οι φωτογραφίες κι ειδικά αυτή με το “crown” γεύμα.. απίστευτη! Χρόνια πολλά!

  12. Μαρία says:

    Όλα ήταν απίστευτα όμορφα……..και του χρόνου Δεσποινάκι με υγεία…..χρόνια πολλά!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s